dimecres, 28 de novembre del 2012

Tertúlia i activitat participativa: L'ART DE LES ARPILLERES


Activitat a càrrec de Salut Tornè dins la programació del Laboratori Social
Metropolità.

Metropolitana, resident al Taller1 de NauEstruch.
LABORATORI SOCIAL METROPOLITÀ Un projecte a cura d’Acció Cultural Metropolitana.

El Taller1 de NauEstruch esdevè un taula de trobada i de treball de plataformes de pràctiques socials i de propostes creatives de Sabadell. Un espai obert i permanent per a la col·laboració comunitaria i un laboratori per a la producció de xarxa local.

Es proposa una tertúlia sobre les arpilleres com a forma d´expressió artística, a més d’eina de difusió de la memòria històrica i testimoni de moltes persones en situació de clandestinitat. Una convocatòria oberta des d´una entitat-laboratòri, on es respira creativitat i interrogació, i que la direcció planteja com “una primera trobada d’una serie d’activitats sobre el tema de les arpilleres que s’aniran desenvolupant al llarg del curs”.

La mostra està presidida per la peça d’una arpillera peruana de Mujeres Creativas, sobre el tema de la violència. Es mostra també un llibre de contes de Manos que Cuentan, a més d’un treball que reflexiona sobre la Mirada Múltiple i “la realitat” com quelcom que construim entre tots. El Catàleg pioner de l’Ateneu St Roc i altres són consultats i comentats.



Seguidament veiem imatges d’arpilleres i compartim d´una manera cronològica com es van fer les primeres a Xile i les seves circumstàncies, i com aquesta tradició ha anat evolucionant i expandint-se a tants països. Comentem l’existència d’arpilleres que són testimoni i memòria històrica. I també d´altres que tenen un component de conscienciació des de missatges de pau i convivència. I finalment, es mostren altres arpilleres que tenen un marcat component de reparació, en les que es va teixint en un espai estètic on les teles, els colors, els ritmes, les metàfores i la resignificació creen una arpillera diferent que pretén, ya no la crònica, sino sanar el possible i transferir una altra mirada a allò quotidià (arpilleres a Guatemala, en un centre d´acollida de dones víctimes de violència, arpilleres a Bangladesh fetes per supervivents del tsunami, i altres).



Finalment, es proposa una activitat participativa amb el centre de teles i s´invita a jugar i a imaginar una possible història. Un del assistents i artista resident a
l’Estruch, proposa crear una arpillera que parli de trencar els límits rígids del seu marc: l´anomena “Katrina”. El seu missatge és que per a poder sortir endavant cal trencar alguna cosa i que en el procés sempre queden restes. Ho simbolitza expandint llana fora de l’arpillera i també esmicolant trossets dins. Crea sensació de vent i una figura femenina. En el procés veu una força que desborda el mar i trenca la línia, pel que sorgeix moviment i fluïdesa.

Una altra assistent juga amb la superposició de material i explica que la seva producció artística té a veure amb solapar capes que es poden moure.

En aquest context experimental i artístic, es comenta l’interés d’aquesta activitat i es proposa fer difusió a instituts de batxillerat de la zona.

S.T.
 
>>més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada